Podobno jedni ją lubią, a inni wręcz odwrotnie. Należę do tych pierwszych:)
Wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulką, śmietaną i orzechami smakuje wybornie.
Tylko jak zrobić, żeby nie "strzelała" podczas smażenia?;)
300g wątróbek drobiowych
1 cebula
1 kwaśne jabłko (antonówka, reneta, bojken)
100g śmietany 18-22%
50g orzechów włoskich
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka mąki
olej do smażenia
Wątróbki umyć, osuszyć, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju, gdy się zrumienią - odwrócić na drugą stronę, zrumienić. Doprawić do smaku. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać razem, chwilę poddusić. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany, między wątróbką poukładać pokrojone w ósemki jabłka, posypać posiekanymi orzechami, majerankiem. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Podawać z ziemniakami, świeżym pieczywem, kaszą - kto jak lubi:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz