piątek, 13 września 2013

Dżem z fig

Tydzień w Chorwacji minął jakoś bardzo szybko... Było ciepło, słonecznie, arbuzowo, melonowo, winogronowo... Ale najbardziej przypadło mi do gustu zjadanie fig prosto z drzewa:)
Na przypomnienie tych słonecznych dni zrobiłam dżem z fig z dodatkiem pomarańczy i rumu. Owoce są tak bardzo słodkie, że ograniczyłam ilość cukru. Sok z cytryny i pomarańczy przełamuje nieco słodycz fig, a dodatek rumu nadaje charakteru. Bardzo polecam!



2 kg fig
300g cukru
1 pomarańcza
1 cytryna
50ml rumu

Figi umyć, usunąć ogonki, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny, aż puściły sok. Pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok, z cytryny również wycisnąć sok, dodać do fig. Owoce zagotować, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieją - ok. godziny. dodać rum, podgotować jeszcze kilka minut. Rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić na kilkanaście minut do góry dnem.

3 komentarze:

Drukuj