Wróciłam z targu, niosąc brzoskwinie, gruszki, śliwki i jabłka. Wiedziałam, że chcę upiec coś pysznego, mocno owocowego i najlepiej, by miało smaki różnych owoców... tylko co? Drożdżówki, babeczki... hmmm, to już było.
Tarty!
Cieniutkie chrupiące i mega kruche ciasto, pyszne nadzienie. Chyba te tarty uzależniają, bo robiłam je już 2 raz w tygodniu;)
Bardzo polecam!
Ciasto:
150g masła
230g mąki
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie 1:
3 jabłka antonówki
0,5 szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Płatki migdałowe do posypania
Nadzienie 2:
2 gruszki
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki kardamonu
20g czekolady do posypania
Nadzienie 3:
3 brzoskwinie
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych migdałów
Płatki migdałowe do posypania
Nadzienie 4:
300g śliwek
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych orzechów włoskich
Posiekane orzechy włoskie do posypania
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy 25cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie 1: jabłka umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi. Posypać rodzynkami, wyłożyć jabłka. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Na jabłka wyłożyć wiórki masła (lub polać roztopionym masłem), polać miodem, przyprószyć cynamonem, posypać płatkami migdałowymi.
Nadzienie 2: Gruszki umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i kardamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć gruszki. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą czekoladą.
Nadzienie 3: Brzoskwinie myć, na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie i usunąć skórki. przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i tarte migdały wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć brzoskwinie. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą płatkami migdałowymi.
Nadzienie 4: Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Mąkę, cukier i tarte orzechy wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć śliwki skórką do dołu. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać posiekanymi orzechami.
Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. C. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tarty!
Cieniutkie chrupiące i mega kruche ciasto, pyszne nadzienie. Chyba te tarty uzależniają, bo robiłam je już 2 raz w tygodniu;)
Bardzo polecam!
Ciasto:
150g masła
230g mąki
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie 1:
3 jabłka antonówki
0,5 szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Płatki migdałowe do posypania
Nadzienie 2:
2 gruszki
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki kardamonu
20g czekolady do posypania
Nadzienie 3:
3 brzoskwinie
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych migdałów
Płatki migdałowe do posypania
Nadzienie 4:
300g śliwek
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych orzechów włoskich
Posiekane orzechy włoskie do posypania
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy 25cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie 1: jabłka umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi. Posypać rodzynkami, wyłożyć jabłka. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Na jabłka wyłożyć wiórki masła (lub polać roztopionym masłem), polać miodem, przyprószyć cynamonem, posypać płatkami migdałowymi.
Nadzienie 2: Gruszki umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i kardamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć gruszki. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą czekoladą.
Nadzienie 3: Brzoskwinie myć, na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie i usunąć skórki. przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i tarte migdały wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć brzoskwinie. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą płatkami migdałowymi.
Nadzienie 4: Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Mąkę, cukier i tarte orzechy wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć śliwki skórką do dołu. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać posiekanymi orzechami.
Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. C. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Z pewnością są pyszne... Uwielbiam ciacha z owocami. Tarty ze śliwkami i antonówkami muszą mieć świetny, bardzo wyrazisty, owocowy smak. Cynamon i kardamon dodały jeszcze aromatu. Coś smakowitego i zapach na cały dom.
OdpowiedzUsuń