Chrupiące placki ziemniaczane podane z kurkowym sosem śmietanowym. W sezonie grzybowym nasz nr jeden:) Proste danie, a jakże smaczne i treściwe.
1kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, majeranek
Sos:
1 cebula
500g kurek
200ml śmietany 18%
100g wędzonego boczku
1 łyżeczka mąki
Pęczek koperku
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia (użyłam rzepakowy olej Rapso)
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać
jaja, mąkę, doprawić do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać
placek wielkości patelni, smażyć z obu stron na złoto.
Cebulę drobno posiekać. Kurki oczyścić i umyć, większe
przekroić na pół. Na patelnię wlać łyżkę oleju, zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę,
zeszklić. Dodać kurki, dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurek, chwilę pogotować razem, aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem, posiekanym koperkiem.
Gotowy sos wykładać na gorące placki ziemniaczane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz