Obiadowa propozycja na dziś. Delikatne kruche mięso, pyszne warzywa w białym winie, doprawione rozmarynem i tymiankiem. Polecam.
1 kg mięsa królika
0,5 kg młodych marchewek
200g fasolki szparagowej
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g zielonego groszku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
olej do smażenia (użyłam rzepakowy olej Rapso)
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
200ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu warzywnego
Królika podzielić na mniejsze kawałki, każdy posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.
Marchew obrać, pokroić w kawałki, cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w paski, fasolkę przekroić na krótsze kawałki, czosnek posiekać.
Rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na złotobrązowy kolor, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na mięsie położyć gałązki rozmarynu.
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw, krótko podsmażyć. Warzywa wyłożyć na mięso, podlać winem i bulionem, posypać listkami tymianku. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5h w temp. 180st.C.
1 kg mięsa królika
0,5 kg młodych marchewek
200g fasolki szparagowej
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g zielonego groszku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
olej do smażenia (użyłam rzepakowy olej Rapso)
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
200ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu warzywnego
Królika podzielić na mniejsze kawałki, każdy posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.
Marchew obrać, pokroić w kawałki, cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w paski, fasolkę przekroić na krótsze kawałki, czosnek posiekać.
Rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na złotobrązowy kolor, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na mięsie położyć gałązki rozmarynu.
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw, krótko podsmażyć. Warzywa wyłożyć na mięso, podlać winem i bulionem, posypać listkami tymianku. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5h w temp. 180st.C.
bardzo lubię mięsko z królika, ale w winie jeszcze nie miałam przyjemności spróbować :)
OdpowiedzUsuńświetnie się komponuje z winem, nam szczególnie smakuje z białym.
OdpowiedzUsuń