Miała być zwykła drożdżówka. Ale wyszła całkiem niecodzienna:) Puszysta jak nigdy, lekka niczym piórko, wyrosła jak na drożdżach, a do tego obłędnie smaczna... i ta migdałowa kruszonka... Polecam!
150ml mleka
20g drożdży
2 szklanki mąki
1 jajo
2 żółtka (białka zostawić do posmarowania)
30g masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 brzoskwinie
Kruszonka:
50g masła
50g mąki
50g tartych migdałów
50g cukru
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże
rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić
do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
1 jajo i żółtka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
1 jajo i żółtka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30cm. Na
ciasto powykładać brzoskwinie, zwinąć jak roladę, włożyć do szerszej keksówki
(15x30cm). Odstawić do napuszenia na ok.
30 minut. Posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do ciepłego
piekarnika, piec ok. 20-25 minut w t. 170st.C.
Pięknie wygląda taka pulchna buła! I jeszcze owoce ma w środku, a ja uwielbiam wszelkie wypieki z owocami :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie - buła:) w pierwszym odruchu tak miałam nazwać ten wypiek;)
OdpowiedzUsuń