wtorek, 13 sierpnia 2013

Brzoskwiniowy dżem z migdałami

Krajowe brzoskwinie już powoli się kończą. Zdążyłam jeszcze kupić kilka kilogramów i zrobić przepyszny dżem - z migdałami i dodatkiem koniaku. Wypróbowała także nową metodę smażenia - odcedziłam owoce, a syrop gotowałam do lekkiego zgęstnienia, następnie połączyłam z owocami - dżem wyszedł gęsty i z dużymi kawałkami owoców. Do gofrów, naleśników i puszystej chałki będzie w sam raz:)



2 kg brzoskwiń
0,5 kg cukru
100g migdałów
50ml koniaku (rumu lub amaretto)

Brzoskwinie umyć, na chwilę zanurzać we wrzącej wodzie, by zdjąć skórki. Pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, by puściły sok. Zagotować ciągle mieszając, pogotować ok 5 minut. Ostudzić, odcedzić owoce, a syrop zagotować ponownie, gotować aż zgęstnieje (ok 20-25 minut). Do gotującego się syropu dodać odcedzone owoce, obrane ze skórek migdały, zagotować, ciągle mieszając, wlać koniak. Wszytko razem gotować jeszcze ok 5 minut. Rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.
 (z tej porcji wyszło mi 5 słoiczków 300ml)

1 komentarz:

Drukuj