Pamiętam ten smak z dzieciństwa - słodkawy smak barszczu i jajko. Szczególnie teraz, gdy w ogrodzie pełno jest warzyw, warto korzystać z ich młodych smaków.
Składniki:
2 pęczki buraczków z botwinką
4 jaja
2 łyżki oleju do smażenia
1 mała czerwona cebula
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
sól
Buraczki umyć, obrać, pokroić w słomkę, a botwinkę w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać buraczki, podlać szklanką wody, zagotować i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dolać 3 szklanki gorącej wody, zagotować. Doprawić do smaku solą i octem.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę, dodać do barszczu.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz