Składniki (na 30 sztuk):
250g mąki
120ml gorącej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki oleju
1,5-2 szklanki jagód
śmietana
brązowy cukier
Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde nakładać jagody, zlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Przed podaniem pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.
Babcia zrobiła i mi wczoraj przywiozła! :D Uwielbiam, najlepsze pierogi, najlepsze!
OdpowiedzUsuńmoja babcia mieszka za daleko, więc musiałam zrobić sama;)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś pierogi na obiad, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa to o takich tylko pomarzyć mogę! Artyzm na talerzu... proszę o porcję! :D Tylko ogroooomną! :P
OdpowiedzUsuńpozostał tylko fioletowy uśmiech po ich zjedzeniu:)
OdpowiedzUsuń