środa, 31 lipca 2013

Pierogi z jagodami

 
Jagodowego szaleństwa ciąg dalszy... Tym razem pierogi:) Delikatne ciasto z fioletowym nadzieniem, jeszcze pachnące lasem. Są po prostu w-s-p-a-n-i-a-ł-e! Jedliśmy je polane śmietaną i posypane cukrem.

Składniki (na 30 sztuk):
250g mąki
120ml gorącej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki oleju
1,5-2 szklanki jagód
śmietana
brązowy cukier

Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde nakładać jagody, zlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Przed podaniem pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.


5 komentarzy:

  1. Babcia zrobiła i mi wczoraj przywiozła! :D Uwielbiam, najlepsze pierogi, najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia mieszka za daleko, więc musiałam zrobić sama;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dziś pierogi na obiad, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to o takich tylko pomarzyć mogę! Artyzm na talerzu... proszę o porcję! :D Tylko ogroooomną! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. pozostał tylko fioletowy uśmiech po ich zjedzeniu:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj