Młode ziemniaczki pieczone w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Warto było poświęcić trochę czasu na oskrobanie tych najmniejszych:) Pysznie przypieczone skórki i mięciutkie wnętrze... Zajadaliśmy je z ogórkowo-koperkowym sosem jogurtowym. Polecam!
1 kg młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli
kilka listków rozmarynu
Olej (użyłam oleju rzepakowego Rapso)
Ziemniaki umyć, oskrobać skórki lub dobrze wyszorować. Blachę do pieczenia polać olejem, wyłożyć ziemniaki, lekko posolić, posypać rozmarynem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180st.C. W trakcie pieczenia można odwrócić ziemniaki, potrząsając lekko blaszką.
Musiały byc pyszne z tym sosem koperkowo-ogórkowym. Mniam!
OdpowiedzUsuńo tak, zdecydowanie do powtórki i to nie raz:)
OdpowiedzUsuńziemniaczki wyszły bardzo dobre ja posypałam je jeszcze czosnkiem granulowanym
OdpowiedzUsuńoo, z czosnkiem mogą też być pyszne! dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuń