wtorek, 30 lipca 2013

Lody jagodowe


Za oknem wszystko się pławi w słońcu, na termometrze +36C... W taką pogodę trzeba się ratować... lodami:) Zrobiłam je w wersji jagodowej, mocno jagodowej. Polecam!

Przygotowanie lodów zajmuje 2 dni: najpierw trzeba ugotować masę na bazie śmietanki/mleka i żółtek, która powinna dobrze się schłodzić - najlepiej całą noc. Jednocześnie do zamrażarki na 12h wstawiamy misę od maszynki do lodów. 


Składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
2 szklanki jagód (ok 300g)

Jagody umyć, zmiksować blenderem.
Mleko ze śmietanka zagotować w rondlu z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorące mleko, ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje. Uwaga: nie wolno masy doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy.
Natychmiast dodać jagody i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj