Puszyste, mięciutkie, aromatyczne bułeczki. W sam raz na drugie śniadanie lub zamiast kromki chleba do sałatki. Ciasto podczas wyrabiania jest elastyczne i miękkie, dobrze się z nim pracuje.
0,5kg mąki pszennej (typ 500)
20g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1 jajko
50g masła
3 łyżki oleju (użyłam Rapso)
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na
ok. 15 minut.
Jogurt rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jogurt rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z podanego wyżej ciasta robię wytrawne bułeczki-ślimaczki z
ziołami lub serem.
Nadzienie:
50g masła
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
100g sera typu feta
sezam do posypania (użyłam Kresto)
Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z miękkim masłem.
Pietruszkę posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko
czosnkowym masłem, posypać pietruszką, pokrojonym w kostkę serem, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na
kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do foremki na muffinki,
przykryć ściereczką do napuszenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz