W ogródku na wsi są już młode warzywa - cukinie, ziemniaki, marchewka, buraczki i oczywiście patisony. Tym razem w wersji wege - faszerowane warzywami i serkiem. Pyszny obiad!
9 młodych patisonów
1 duża cebula
1 mięsisty pomidor
1 topiony serek (ziołowy)
2 ząbki czosnku
1 papryka
Zioła, sól
Olej (użyłam Rapso)
Ser żółty do posypania
Patisony umyć, odkroić nóżki i wydrążyć środek, pozostawiając ok 0,5 cm boczki. Wydrążone środki i pozostałe warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Cebule i paprykę osobno krótko podsmażyć na oleju. Wszystkie warzywa wymieszać z ziołami, serkiem i czosnkiem. Do środka patisonów włożyć mieszankę warzyw. Posypać serem. Poukładać w żaroodpornym naczyniu, zapiec w piekarniku ok. 30 minut.
Pysznie się prezentują:) skorzystam z przepisu jak tylko podrosną u mnie w ogródku
OdpowiedzUsuńZjadłabym! :))
OdpowiedzUsuńSPRÓBUJĘ NIEBAWEM I DAM ZNAĆ CZY SMAKOWAŁO:)
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń