czwartek, 11 lipca 2013

Faszerowane patisony



W ogródku na wsi są już młode warzywa - cukinie, ziemniaki, marchewka, buraczki i oczywiście patisony. Tym razem w wersji wege - faszerowane warzywami i serkiem. Pyszny obiad!




9 młodych patisonów
1 duża cebula
1 mięsisty pomidor
1 topiony serek (ziołowy)
2 ząbki czosnku
1 papryka
Zioła, sól
Olej (użyłam Rapso)
Ser żółty do posypania


Patisony umyć, odkroić nóżki i wydrążyć środek, pozostawiając ok 0,5 cm boczki. Wydrążone środki i pozostałe warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Cebule i paprykę osobno krótko podsmażyć na oleju. Wszystkie warzywa wymieszać z ziołami, serkiem i czosnkiem. Do środka patisonów włożyć mieszankę warzyw. Posypać serem. Poukładać w żaroodpornym naczyniu, zapiec w piekarniku ok. 30 minut. 



4 komentarze:

  1. Pysznie się prezentują:) skorzystam z przepisu jak tylko podrosną u mnie w ogródku

    OdpowiedzUsuń
  2. SPRÓBUJĘ NIEBAWEM I DAM ZNAĆ CZY SMAKOWAŁO:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Drukuj