Proste jednogarnkowe danie, które smakuje każdemu. Najlepsze ze świeżych młodych warzyw, dobrze doprawione.
Składniki:
Kapusta – ok ¼ średniej główki
Ziemniaki – 3 sztuki
Papryka – 1 sztuka
Kiełbasa – 300g
Marchewka – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka (duża)
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn
Olej do smażenia
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, zeszklić na oleju, dodać
pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać razem. Kapustę grubo poszatkować,
ziemniaki pokroić w grubsze półtalarki, marchewkę w plasterki, paprykę w paski.
Warzywa dodać do kiełbasy. Szklanką wody zalać warzywa, wymieszać, dusić pod
przykryciem ok. 20-30 minut, pod koniec duszenia doprawić do smaku, zagęścić
mąką wymieszaną z pół szklanki wody.
czasem takie proste, wiejskie danie smakuje lepiej niż najbardziej wyszukane i eleganckie:)
OdpowiedzUsuńi w dodatku szybko się robi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńhttp://mama-dietetyk.blogspot.com/
Przepis fantastyczny, proponuje tylko trochę dłuzej pogotować kapuste przed włożeniem warzyw:)
OdpowiedzUsuństarą kapustę tak, gdyż jest twardsza, ale młoda w 20 minut już gotowa:)
UsuńDanie po prostu pychota! Dzisiaj zrobiłam, wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły. Wprawdzie moja dwulatka powybierała wszystkie ziemniaki i marchewki (reszty nie chciała), ale dorosłym wszystkim smakowało. Dziękuję za przepyszny przepis - wędruje do zeszytu ulubionych przepisów :-) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńAnia
U nas też lubiane i za każdym razem wyjadane do czysta;) Bardzo się cieszę, że posmakowało!
UsuńMiłego dnia!!