poniedziałek, 22 lipca 2013

Chłopski garnek


Proste jednogarnkowe danie, które smakuje każdemu. Najlepsze ze świeżych młodych warzyw, dobrze doprawione.

Składniki:
Kapusta – ok ¼ średniej główki
Ziemniaki – 3 sztuki
Papryka – 1 sztuka
Kiełbasa – 300g
Marchewka – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka (duża)
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn
Olej  do smażenia

Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać razem. Kapustę grubo poszatkować, ziemniaki pokroić w grubsze półtalarki, marchewkę w plasterki, paprykę w paski. Warzywa dodać do kiełbasy. Szklanką wody zalać warzywa, wymieszać, dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut, pod koniec duszenia doprawić do smaku, zagęścić mąką wymieszaną z pół szklanki wody.

7 komentarzy:

  1. czasem takie proste, wiejskie danie smakuje lepiej niż najbardziej wyszukane i eleganckie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad :D
    http://mama-dietetyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis fantastyczny, proponuje tylko trochę dłuzej pogotować kapuste przed włożeniem warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starą kapustę tak, gdyż jest twardsza, ale młoda w 20 minut już gotowa:)

      Usuń
  4. Danie po prostu pychota! Dzisiaj zrobiłam, wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły. Wprawdzie moja dwulatka powybierała wszystkie ziemniaki i marchewki (reszty nie chciała), ale dorosłym wszystkim smakowało. Dziękuję za przepyszny przepis - wędruje do zeszytu ulubionych przepisów :-) Pozdrawiam serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też lubiane i za każdym razem wyjadane do czysta;) Bardzo się cieszę, że posmakowało!
      Miłego dnia!!

      Usuń

Drukuj