Soczyste i miękkie mięso w morelowym sosie - to był królewski obiad...
Podałam je z mieszanką makaronów, ugotowaną z kawałkami marchewki i ząbkiem czosnku.
1 polędwiczka wieprzowa - ok 500g
100 g suszonych moreli Kresto
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Polędwiczkę umyć, oczyścić z mizdry, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut.
Cebule posiekać, morele pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć polędwiczkę, smażyć do zrumienienia z każdej strony po ok. 5 minut. Dodać cebulę i morele, podlać winem i dusić pod przykryciem ok 15 minut, zdjąć przykrywkę, zredukować sos, doprawić do smaku.
Przed podaniem polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Do sosu użyłam moreli Kresto - są miękkie, aromatyczne i świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz