W moich kulinarnych planach są ciasta w truskawkami, galaretki i oczywiście dżemy.
A zaczęłam od pierogów. Szybkie, proste w przygotowaniu, podane z prażonymi płatkami migdałowymi, śmietaną i posypane brązowym cukrem. Mogłabym jeść je codziennie:)
Składniki na 15 pierogów:
1 szklanka mąki
70ml gorącej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki oleju
15 dużych truskawek
2 łyżki płatków migdałowych Kresto
śmietana
brązowy cukier
Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto pokroić na 15 plasterków, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz