Pierwszy raz spróbowałam tę zupę kilka lat temu. Jakież było moje zaskoczenie, gdy dowiedziałam się, że jest z sałaty. Lekka, ciekawa w smaku i bardzo wiosenna.
1,5l bulionu drobiowego
1 duża główka sałaty masłowej
1 łyżka klarowanego masła
1 cebula ze szczypiorkiem
3 łyżki śmietany
Sól, pieprz
1 ząbek czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
koperek
Sałatę dokładnie wypłukać, drobno pokroić. Do gotującego się
bulionu dodać sałatę, gotować 5 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać
do zupy, doprawić do smaku. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, by się
zahartowała, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym
koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz