Dynia wiosną? brzmi jak podróż w czasie:)
Jesienią bardzo często robiłam tę zupę. Tak nam smakowała, że zamroziłam pure z dyni, by móc delektować się jej smakiem poza sezonem.
Polecam!
Składniki:
500 g
dyni lub pure z dyni
1 duży ziemniak
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1,5
litra bulionu drobiowego
3 łyżki oleju/oliwy
szczypta imbiru
sól, pieprz
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
100 ml śmietany
grzanki
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i
pietruszkę w talarki. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w dużą kostkę. Do
gotującego się bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i gotować do
miękkości. Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, obsmażyć z każdej strony, zalać
do połowy bulionem i dusić pod przykryciem (ok. 10-15minut). Miękką dynię dodać
do garnka z bulionem, zmiksować wszystko, dodać imbir, skórkę pomarańczy,
doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Podawać z kleksem śmietany i grzankami.
Jeśli wykorzystujemy pure z dyni - dodajemy go do zmiksowanych warzyw, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz, doprawiamy do smaku.
Zapraszam do konkursu zupowego i do dodania zupy w akcji na Durszlaku. Szczegóły i regulamin na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie, dziękuję!!
OdpowiedzUsuńMy taką zupkę posypujemy jeszcze prażonymi pestkami dyni, fajnie chrupie w zupce.
OdpowiedzUsuńomnomnom... z pestkami to już istna poezja smaku!
Usuń