1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
20g drożdży
Esencja waniliowa
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone
drożdże, esencję waniliowa, wsypać mąkę i wymieszać hakami miksera na jednolite
ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć
konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Jeszcze nie robiłam takich drożdżowych racuszków, a planuję je już od dłuższego czasu! Więc postanowione- moje pierwsze będą z rabarbarem! :)
OdpowiedzUsuńu nas jeśli robimy racuszki to tylko drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy drożdżowe i myślę, że te z rabarbarem też by mi smakowały!
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńznów mi się zachciało placuszków:)
Dziękuję za dodanie tej wspaniałej propozycji do akcji rabarbarowej :)
Placuszków nigdy za wiele;) rabarbar jest fajnie kwaśny w połączeniu z ciastem i cukrem pudrem. robię takie racuszki też z jabłkami
OdpowiedzUsuń