piątek, 10 maja 2013

Pianka Tricolore



Kilka tygodni temu dostałam do przetestowania tropikalne galaretki Winiary w 4 nowych smakach: Blue Curacao, Mojito, Piña Colada, Pink Margarita :) Ich smaki przywołują beztroskie wakacje nad brzegiem morza, pełne słońca i zabawy.  

Do stworzenia tego deseru Tricolore wykorzystałam galaretki Blue Curacao oraz Pink Magrarita. Lekka niczym obłok śmietankowa pianka i zanurzone w niej kolorowe "kryształki" - to deser w sam raz na nadchodzące lato. Polecam!






opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 100g) lub upieczony cienki biszkopt
400ml kwaśniej śmietany 18%
200ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka Blue Curacao
1 galaretka Pink Margarita

Każdą z galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody, wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia.
Śmietanę ubijać mikserem na największych obrotach, aż zwiększy objętość, ciągle ubijając dodać cukier puder.
Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wlewać do śmietany miksując.

Kolorowe galaretki pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietanową pianką, przelać do formy. Na górze poukładać biszkopty. Wstawić do lodówki by pianka stężała.

Przed podaniem odwrócić na talerz, tak by biszkopty znalazły się na dole.

(zanurzenie formy na moment w gorącej wodzie ułatwi wyjęcie galaretki)


3 komentarze:

  1. Ślicznie i kolorowo ;) Często przyrządzam taki deserek latem, pychota ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, tak kolorowo wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. i smacznie;) ta biała pianka smakuje jak ptasie mleczko. zastanawiam się nad kolejnym deserem z galaretkami:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj