Zamiast cukru trzcinowego (brązowego) można dodać zwykły biały, jednak należy pamiętać, że jest nieco słodszy od brązowego.
0,5szkl. oleju Rapso
1 i 2/3 szklanki mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych Kresto
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
Mąkę, wiórki i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać
cukier, jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem,
wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem
formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę rabarbaru, następnie resztę ciasta i pozostały
rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st. Po
upieczeniu wystudzić.
Do ciasta dodałam wiórki kokosowe Kresto - są aromatyczne i w sam raz drobne.
Od niedawna tak właśnie zastanawiam się, jak też się komponuje kokos z tym rabarbarem...zjadliwe, smaczne?_?
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Chyba niedługo w końcu się skuszę i upiekę takie ciacho, nim sezon i rabarbaru pod dostatkiem :]
Pozdrawiam!
N.
Kokos nie dominuje w smaku, daje natomiast fajną strukturę ciasta. Nam smakuje bardzo:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ładnie. ciekawy pomysł na dodanie kokosa. taak, dodaje świetnej struktury i owszem, lubię kokosowy smak. ciekawi mnie, jak to się komponuje z rabarbarem :]
OdpowiedzUsuńjadłam podobne - kokos smakowo świetnie się komponuje z rabarbarem
OdpowiedzUsuńkomponuje się świetnie, jak napisała Kaś:) kwaśne kawałki przełamują słodycz (mimo, że za słodkie to ciasto generalnie nie jest). Natomiast jak już pisałam wcześniej, kokos tu nie odminuje, dlatego oba smaki uzupełniają się w smakowitym duecie;)
OdpowiedzUsuń