czwartek, 25 kwietnia 2013

Pstrąg zapiekany z cytryną i ziołami



 Lekkie, pyszne danie. Można także upiec ryby na grillu. Nasze serca podbiły też marchewkowe wstążki - delikatnie chrupiące, aromatyczne, soczyste; polecam je również do mięs.



2 sprawione pstrągi
2 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
opcjonalnie - 50ml białego wina

1 marchewka
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu


Pstrągi naciąć od góry, posolić z wierzchu i w środku, doprawić pieprzem i tymiankiem. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z masłem.  Cytrynę pokroić w półplasterki.
Do każdego pstrąga włożyć masło, kawałek cytryny. Resztę cytryny poukładać na wierzchu.
Przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem, skropić oliwą, położyć pstrągi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp. 190st.C. W trakcie pieczenia można podlać winem.

Ryby można również upiec na grillu: każdego pstrąga zawinąć w folię aluminiową, podwijając brzegi folii do góry. Położyć na rozgrzanym grillu, piec ok. 25 minut.

Marchew obrać i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć wstążki marchewki, smażyć kilka minut na wolnym ogniu, doda sos sojowy, lekko oprószyć cynamonem.

2 komentarze:

Drukuj