Lekkie, pyszne danie. Można także upiec ryby na grillu. Nasze serca podbiły też marchewkowe wstążki - delikatnie chrupiące, aromatyczne, soczyste; polecam je również do mięs.
2 sprawione pstrągi
2 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
opcjonalnie - 50ml białego wina
1 marchewka
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu
Pstrągi naciąć od góry, posolić z wierzchu i w środku,
doprawić pieprzem i tymiankiem. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z
masłem. Cytrynę pokroić w półplasterki.
Do każdego pstrąga włożyć masło, kawałek cytryny. Resztę
cytryny poukładać na wierzchu.
Przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem, skropić oliwą, położyć pstrągi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp. 190st.C. W trakcie
pieczenia można podlać winem.
Ryby można również upiec na grillu: każdego pstrąga zawinąć w
folię aluminiową, podwijając brzegi folii do góry. Położyć na rozgrzanym
grillu, piec ok. 25 minut.
Marchew obrać i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić
wzdłuż na wstążki. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć wstążki marchewki, smażyć
kilka minut na wolnym ogniu, doda sos sojowy, lekko oprószyć cynamonem.
Na taką rybkę z chęcią bym się wprosiła! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
OdpowiedzUsuń