Gdy chęć na coś słodkiego jest silniejsza ode mnie, a przy tym czasu mam niewiele, te ciasteczka sprawdzają się doskonale. Szybko się robią, smakiem przypominają włoskie amaretti. Wyciskanie ich z rękawa na blaszkę może być nieco czasochłonne, chyba łatwiej i szybciej robić to łyżeczką.
200 g
zmielonych migdałów
170 g
cukru pudru
3 białka (z małych jaj)
1 łyżka likieru amaretto
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać cukier
puder. Wsypać migdały i delikatnie wymieszać. Do rękawa cukierniczego włożyć
ciasto i wyciskać małe ciasteczka na wyłożoną papierem blaszkę lub nakładać
łyżeczką porcje ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10-12 minut w
temperaturze 170ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz