wtorek, 16 kwietnia 2013

Migdałowe całuski



Gdy chęć na coś słodkiego jest silniejsza ode mnie, a przy tym czasu mam niewiele, te ciasteczka sprawdzają się doskonale. Szybko się robią, smakiem przypominają włoskie amaretti. Wyciskanie ich z rękawa na blaszkę może być nieco czasochłonne, chyba łatwiej i szybciej robić to łyżeczką.



200 g zmielonych migdałów
170 g cukru pudru
3 białka (z małych jaj)
1 łyżka likieru amaretto

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać cukier puder. Wsypać migdały i delikatnie wymieszać. Do rękawa cukierniczego włożyć ciasto i wyciskać małe ciasteczka na wyłożoną papierem blaszkę lub nakładać łyżeczką porcje ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10-12 minut w temperaturze 170ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj