Czasem celowo gotuję więcej ziemniaków, by następnego dnia zrobić kopytka. Można polać sosem od razu po ugotowaniu lub obsmażyć na maśle. Pyszne;)
Składniki:
- Ziemniaki 1 kg
- mąka pszenna 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- koperek świeży 1 łyżka
- 1 jajo
Sos:
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 100g serka topionego
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- Sól, pieprz, koperek
- Olej do smażenia
Dzień wcześniej: Ziemniaki obrać,
ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść.
Do ziemniaków dodać koper, jajko, obie mąki, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, kroić kopytka.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka, gotować ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. wyłożyć na talerz.
Do ziemniaków dodać koper, jajko, obie mąki, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, kroić kopytka.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka, gotować ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. wyłożyć na talerz.
Sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać
pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażyć aż woda nieco odparuje.
Śmietanę, serek wymieszać, doprawić od smaku, wlać do pieczarek, wymieszać,
posypać koperkiem.
Sosem polać kopytka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz