wtorek, 23 kwietnia 2013

Domowy majonez



 Zrobienie majonezu okazało się łatwiejsze, niż myślałam. Idealnie kremowy, aromatyczny, gęsty. Można część oleju zastąpić oliwą, jednak nie polecam używać wyłącznie oliwy ze względu na goryczkę.



1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
250 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub z dodatkiem oliwy)
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie - łyżeczka musztardy

W wysokim wąskim naczyniu zmiksować na pianę jajo z dodatkiem soli i soku z cytryny. Ciągle miksując, cienką strużką wlewać olej, cały czas miksując, aż masa stanie się gęsta i biała. Na koniec dodać pieprz, musztardę – dla wielbicieli nieco bardziej wyrazistego smaku

2 komentarze:

  1. Mysle, ze ten tradycyjny sposob robienia majonezu nie jest juz aktualny, poniewaz w prawie kazdej dzisiejszej kuchni znajdzie sie jakis reczny blender .
    Wiec jak juz Pani wczesniej zaznaczyla jest potrzebne wysokie, waskie
    naczynie a teraz metoda, ktora napewno ulatwi zrobienie majonezu.
    Skladniki roniez tak jak przez Pania podane jedynie wazna jest ich kolejnosc wiec prosze dokladnie jej przestrzegac.
    Ponizszy Przyklad jest na 250 ml oleju:
    250 ml oleju lub olej-oliva -mix
    1 jajko ( cale) wbijamy na ten juz sie znajdujacy olej
    sok z cytryny lub ocet, ewt. musztarda
    sol,pieprz opcjonalnie dowolne ziola (suszone n.p. Estragon, Tymianek itp. wedlug upodobania.
    Wstawiamy blender i wlaczamy na najwyzsze obroty ( pozycja Turbo )caly czas trzymamy podczas blendowania w tej pozycjiaz olej zacznie emulgowac ( laczyc sie z jajkien i reszta). Teraz nie wylaczajac urzadzenia zaczynamy pomalutku blender podnosici opuszczac az majonez bedzie gotowy Wychodzi bardzo sztywny wiec wedlug potrzeby mozna rozcienczyc czy to smietana, bulionem czy jak w przypadku salatki z tunczykiem dolewam troche tego soku z puszki. Czas zrobienia w ten sposob majonezu to 3-4 minuty .
    Udaje sie zawsze! W przypadku przerwania procesu emulgacji obojetnie z jakiej przyczyny to probujemy dalej kontunuowas mixowanie i jak nie osiaga odpowiedniej konsystencji to wyjac blender , wbic na wierzch jeszcze jedno jajko i rozpoczac prace blendera od nowa wstawiajac go prosto na to jajko , dlatego jest lepiej uzywac zawsze wyzszego naczynia tak z zapasem objetosci.
    Ja tak robie majonez od 25 lat, czasami nawet bez jajka.
    Prosze mi wybaczyc bledy, zyje od 43 lat poza ukochana Polska
    cieplo pozdrawiam.
    aleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak szczegółowy przepis i sposób robienia majonezu, chętnie wypróbuję!

      Usuń

Drukuj