wtorek, 5 marca 2013

Rybka zapiekana z serem



Ryba nie musi być nudna:)



2 filety ryby - 300g
1 cebula
100ml śmietany
2 łyżki mąki
100g żółtego sera
Tymianek, pieprz, sól, ketchup, natka pietruszki
Sok z cytryny
olej do smażenia

Rybę solimy, posypujemy pieprzem, tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. Panierujemy w mące, smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, solimy, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia, posmarowanego olejem, wykładamy odrobinę cebuli, na nią kładziemy rybę, na rybę wykładamy resztę cebuli, posypujemy startym serem, polewamy ketchupem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut w temp. 180st.
Przed podaniem dekorujemy pietruszką.

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda :) uwielbiam takie zapiekane rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie też smakuje:) jest soczysta, aromatyczna i miękka (ale nie rozgotowana). Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj