Ryba nie musi być nudna:)
2 filety ryby - 300g
1 cebula
100ml śmietany
2 łyżki mąki
100g żółtego sera
Tymianek, pieprz, sól, ketchup, natka pietruszki
Sok z cytryny
olej do smażenia
Rybę solimy, posypujemy pieprzem, tymiankiem, skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. Panierujemy w mące,
smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, solimy, dodajemy
śmietanę i mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia, posmarowanego olejem, wykładamy
odrobinę cebuli, na nią kładziemy rybę, na rybę wykładamy resztę cebuli,
posypujemy startym serem, polewamy ketchupem. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika, pieczemy ok 20 minut w temp. 180st.
Przed podaniem dekorujemy pietruszką.
pysznie wygląda :) uwielbiam takie zapiekane rzeczy!
OdpowiedzUsuńPysznie też smakuje:) jest soczysta, aromatyczna i miękka (ale nie rozgotowana). Polecam!
OdpowiedzUsuń