poniedziałek, 11 marca 2013

Owocowa chmura

Wczoraj było słodko i owocowo. Jogurtowe ciasto z porzeczkami pod śmietankową chmurką z owocami. Bardzo polecam.






Ciasto:
0,5szkl. oleju (lub roztopionej margaryny, masła)
2 jaja
2/3 szklanki cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka porzeczek (lub wiśni), mogą być mrożone

Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Dowolne owoce do dekoracji: kiwi, banan, brzoskwinie, pomarańcze.

Mąkę i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać cukier, jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. 2/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę porzeczek, następnie pozostałe ciasto i porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wystudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder i sok z cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta. Owoce pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na śmietance.

2 komentarze:

Drukuj