Ciasto:
0,5szkl. oleju (lub roztopionej margaryny, masła)
0,5szkl. oleju (lub roztopionej margaryny, masła)
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka porzeczek (lub wiśni), mogą być mrożone
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dowolne owoce do dekoracji: kiwi, banan, brzoskwinie,
pomarańcze.
Mąkę i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać cukier,
jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę
z proszkiem, wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. 2/3 ciasta przelać do wyłożonej
papierem formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę porzeczek, następnie pozostałe ciasto
i porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 170st.
Po upieczeniu wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder i sok z cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta. Owoce pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na śmietance.
Jakie śliczne !! Wiosennie tutaj na blogu :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekać wiosny:)
OdpowiedzUsuń