Soczysta, aromatyczna domowa wędlina. Przepis znaleziony na cincin, nieco zmodyfikowany.
Można eksperymentować z przyprawami, dodając słodką paprykę, zioła, według własnego uznania.
Można eksperymentować z przyprawami, dodając słodką paprykę, zioła, według własnego uznania.
1 kg filetu z indyka
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru pudru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
100ml zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soli peklowej
rękaw lub torebka do pieczenia
100ml zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soli peklowej
rękaw lub torebka do pieczenia
Mięso podzielić na pół, jedną cześć pokroić w 2cm kostkę, pozostałe zmielić.
Do każdego rodzaju mięsa dodać po 1 łyżeczce soli peklowej i dokładnie wymieszać, przykryć, odstawić mięso do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia do pokrojonego mięsa dodać wodę i wyrabiać do uzyskania kleistości.
Wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami, posiekanym czosnkiem, solą i żelatyną.
Mięso wyłożyć do rękawa do pieczenia, formując wałek. Końce rękawa zawiązać do góry, zeby podczas gotowania nie dostała się woda.
Wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami, posiekanym czosnkiem, solą i żelatyną.
Mięso wyłożyć do rękawa do pieczenia, formując wałek. Końce rękawa zawiązać do góry, zeby podczas gotowania nie dostała się woda.
zagotować wodę w szerokim garnku. Włożyć mięso, zmniejszyć ogień, parzyć ok. 60 minut (woda powinna tylko lekko "mrugać").
Po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, ostudzić, włożyć do lodówki.Gdy zastygnie, wyjąć z folii.
Smacznego:)
ten cukier puder intryguje... o.O
OdpowiedzUsuńcukier dodatkowo konserwuje, smaku nie zmienia
Usuńta ilość chyba niespecjalnie zakonserwuje tę ilość mięsa. Ale delikatny posmak pozostawia.
UsuńNatomiast przy suszonych wędlinach jak najbardziej spełnia rolę konserwującą.
teraz dopiero spojrzałam, że to tylko tutaj 1 łyżeczka heheh
UsuńCukier dodaje smaku, nie jest go dużo. Oczywiście można pominąć.
OdpowiedzUsuń