niedziela, 17 lutego 2013

Pierogi

Sekretem tych pierogów jest ciasto. Miękkie, delikatne, a przy tym idealne podczas sklejania pierogów.  Dziś w wersji pierogów ruskich - z ziemniakami i serem. Ale nadzienie może być różne - zarówno słone, jak i słodkie. Bardzo polecam!



Ciasto:
500g mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

farsz:
1 kg ziemniaków
300g sera białego
1 cebula
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz

Dodatki: śmietana, masło

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy z folię i odstawiamy na ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Ser i cebulę wymieszać z przestudzonymi ziemniakami, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką krążki, na każdy krążek nakładać nadzienie, dokładnie sklejając brzegi.
Pierogi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną, polane roztopionym masłem – kto jak woli.

3 komentarze:

  1. Robię niemal identyczne ciasto, bo te same proporcje, ale jeszcze z jajkiem wg Kuronia. Bez jajka też robiłam, ale chyba to z jajkiem jest mi najbardziej bliskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to u mnie odwrotnie - kiedyś robiłam z jajkiem, ale spróbowałam bez i bardzo polubiłam takie ciasto;)

      Usuń
  2. Pierwszy raz pierogi się lepiły, a farsz podczas gotowania nie wypłynął. W końcu po x latach znalazłam super przepis na pierogi

    OdpowiedzUsuń

Drukuj