Ciasto:
500g mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
farsz:
1 kg
ziemniaków
300g sera białego
1 cebula
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Dodatki: śmietana, masło
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę,
owijamy z folię i odstawiamy na ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść
tłuczkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Ser i cebulę
wymieszać z przestudzonymi ziemniakami, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką krążki, na każdy
krążek nakładać nadzienie, dokładnie sklejając brzegi.
Pierogi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną, polane roztopionym masłem – kto jak woli.
Pierogi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną, polane roztopionym masłem – kto jak woli.
Robię niemal identyczne ciasto, bo te same proporcje, ale jeszcze z jajkiem wg Kuronia. Bez jajka też robiłam, ale chyba to z jajkiem jest mi najbardziej bliskie.
OdpowiedzUsuńno to u mnie odwrotnie - kiedyś robiłam z jajkiem, ale spróbowałam bez i bardzo polubiłam takie ciasto;)
UsuńPierwszy raz pierogi się lepiły, a farsz podczas gotowania nie wypłynął. W końcu po x latach znalazłam super przepis na pierogi
OdpowiedzUsuń