czwartek, 14 lutego 2013

Panna Cotta



Dziś będzie walentynkowo. i słodko:) Lekki, delikatny deser, włoska klasyka - panna cotta.



1 laska wanilii
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru 
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Sos malinowy:
200g malin
2 łyżki cukru

Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.

Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek, przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok, przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodać pozostałe całe owoce, chwilę podgotować. Sos ostudzić.
Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj