Dziś będzie walentynkowo. i słodko:) Lekki, delikatny deser, włoska klasyka - panna cotta.
2 łyżeczki żelatyny w proszku
Sos malinowy:
200g malin
2 łyżki cukru
Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.
Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek,
przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok,
przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodać pozostałe całe owoce,
chwilę podgotować. Sos ostudzić.
Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę
na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz