czwartek, 22 czerwca 2017

Bigos z młodej kapusty



Oto kolejny "kapuściany" przepis - i znowu postawiłam na prostotę i smak. Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Jakże różny od tego tradycyjnego staropolskiego bigosu, którym zajadamy się na Święta. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad z głowy. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kiełbasę, a resztę przygotować zgodnie z przepisem. A, i jeszcze - nie zagęszczam bigosu mąką, kapusta świetnie smakuje bez jej dodatku. 

Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:

 Bigos z młodej kapusty

Składniki (na 4 porcje):
1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
2 dymki ze szczypiorkiem
150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
majeranek
tymianek
0,5 łyżeczki nasion kolendry
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
sól
pieprz czarny
świeży koperek

Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć na talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę i szczypiorek, dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut. Dodać kiełbasę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić kolejne 2 minuty.
Koperek posiekać, dodać do bigosu.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. czekam az kapusta urośnie na grządce - w tym roku niestety wszystko trochę później. :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też będzie później, ale to ze względu na gościa w ogródku - zając bardzo sobie upodobał grządkę z kapustą i ciągle zjada nowe sadzonki;)

      Usuń
  2. często u mnie w domu teraz gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój bigosik bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny bigosik, ale nigdy jeszcze się z takim nie spotkałam.
    Jestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakował.
    Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki bigos musi smakować wyśmienicie! Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię bigos z młodej kapusty - moja mama robi świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie no teraz to już nawet pójdziemy spać z myślą o takim pysznym bigosie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeden bigosik w tym sezonie już za mną :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj