Oto kolejny "kapuściany" przepis - i znowu postawiłam na prostotę i smak. Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Jakże różny od tego tradycyjnego staropolskiego bigosu, którym zajadamy się na Święta. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad z głowy. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kiełbasę, a resztę przygotować zgodnie z przepisem. A, i jeszcze - nie zagęszczam bigosu mąką, kapusta świetnie smakuje bez jej dodatku.
Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:
- Młoda kapusta z pomidorami
- Młoda kapusta z chorizo
- Modra kapusta
- Zupa krem z kapusty
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Brukselka z orzechami
Bigos z młodej kapusty
Składniki (na 4 porcje):1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
2 dymki ze szczypiorkiem
150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
majeranek
tymianek
0,5 łyżeczki nasion kolendry
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
sól
pieprz czarny
świeży koperek
Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć na talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę i szczypiorek, dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut. Dodać kiełbasę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić kolejne 2 minuty.
Koperek posiekać, dodać do bigosu.
Smacznego!
czekam az kapusta urośnie na grządce - w tym roku niestety wszystko trochę później. :<
OdpowiedzUsuńu nas też będzie później, ale to ze względu na gościa w ogródku - zając bardzo sobie upodobał grządkę z kapustą i ciągle zjada nowe sadzonki;)
Usuńczęsto u mnie w domu teraz gości ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńTwój bigosik bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny bigosik :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny bigosik, ale nigdy jeszcze się z takim nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakował.
Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
Pozdrowionka serdeczne :)
Taki bigos musi smakować wyśmienicie! Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńLubię bigos z młodej kapusty - moja mama robi świetny :)
OdpowiedzUsuńNie no teraz to już nawet pójdziemy spać z myślą o takim pysznym bigosie :D
OdpowiedzUsuńJeden bigosik w tym sezonie już za mną :)
OdpowiedzUsuń