Poniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:)
Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;)
Kotlety z kalafiora z serem
Składniki:
1 nieduży kalafior
2 cebule
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki bułki tartej
2 małe jajka
100g żółtego sera
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta kuminu
majeranek
curry
olej do smażenia
bułka tarta + sezam do obtoczenia
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek posiekać.
Do kalafiora dodać cebulę, jajka, ser, mannę i bułkę, wymieszać, doprawić do smaku.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce wymieszanej z sezamem, smażyć na rumiano z obu stron na oleju.
Smacznego!
1 nieduży kalafior
2 cebule
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki bułki tartej
2 małe jajka
100g żółtego sera
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta kuminu
majeranek
curry
olej do smażenia
bułka tarta + sezam do obtoczenia
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek posiekać.
Do kalafiora dodać cebulę, jajka, ser, mannę i bułkę, wymieszać, doprawić do smaku.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce wymieszanej z sezamem, smażyć na rumiano z obu stron na oleju.
Smacznego!
A to nas zainspirowałaś, bo po naszej ulubionej pizzy z kalafiora musi przyjść czas i na kotleciki :D
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałyśmy nawet lody z kalafiora :D
świetny pomysł :) ja, po ostatnim ekologicznym kalafiorze chwilowo wszystkie omijam, ale jak mi przejdzie uraz to na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis na lekki i pyszny obiad, idealny na lato (niezależnie od pogody) - podobno od środy wraca lato :)
OdpowiedzUsuńwyjątkowo apetyczne kotleciki:)
OdpowiedzUsuńKotlety czy babka z kalafiora to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńRóżne kotleciki już robiłam, ale kalafiorowych nigdy. Super smaczna sprawa. Mniam :) Lubię kalafiora i z chęcią go użyję do takiego apetycznego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKuszą mnie strasznie te kotlety i będę musiała je przygotować :) Na pewno będzie super smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakiego oleju najczęściej używasz?
OdpowiedzUsuńdo smażenia wykorzystuję olej rzepakowy albo masło klarowane, do sałatek oliwę.
UsuńTe kotlety smażyłam na rzepakowym:)
Kotlety wyglądają tak apetycznie, że pomimo iż niegdyś rodzinie nie podeszły do gustu chyba spróbuję, oczywiście nie mówiąc nic dopóki "mielonego" nie spróbują :) podstępem muszę ich brać
OdpowiedzUsuń