Oto drugi z moich przepisów z najnowszego Aromatu.
Ta warstwowa sałatka znana jest również pod nazwą „śledź pod pierzynką”. Owa pierzynkę lub szubę stanowią bogate w smaki i kolory warstwy jajek i warzyw, które ułożone w szklanej salaterce lub pucharkach staną się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Ta warstwowa sałatka znana jest również pod nazwą „śledź pod pierzynką”. Owa pierzynkę lub szubę stanowią bogate w smaki i kolory warstwy jajek i warzyw, które ułożone w szklanej salaterce lub pucharkach staną się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Polecam również inne przepisy na Wigilię:
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Ryba po grecku (najlepsza)
Śledzie pod szubą
Śledzie ze śliwkami
Śledzie w cytrusach
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej
Szuba, śledzie pod szubą
Składniki:
300g filetów śledziowych matias
1 czerwona cebula
3 jajka
2 ziemniaki
3 marchewki
2 buraki
pieprz czarny świeżo mielony
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, obrać, 1 żółtko zostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na dużych oczkach.
Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach.
Cebule pokroić w drobną kostkę, można przelać wrzątkiem.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem.
W salaterce lub pucharkach układać warstwami: śledzie, cebulę, jajko, oprószyć pieprzem, posmarować cienko majonezem, ziemniaki, marchew, również posmarować cienko majonezem, buraczki, majonez, pokruszone żółtko. Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
300g filetów śledziowych matias
1 czerwona cebula
3 jajka
2 ziemniaki
3 marchewki
2 buraki
pieprz czarny świeżo mielony
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, obrać, 1 żółtko zostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na dużych oczkach.
Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach.
Cebule pokroić w drobną kostkę, można przelać wrzątkiem.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem.
W salaterce lub pucharkach układać warstwami: śledzie, cebulę, jajko, oprószyć pieprzem, posmarować cienko majonezem, ziemniaki, marchew, również posmarować cienko majonezem, buraczki, majonez, pokruszone żółtko. Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Jak piękne podane, każdy by się skusił:)
OdpowiedzUsuńMmmm śledzie... ;) może w tym roku się do nich przekonamy :D
OdpowiedzUsuńmmmmmmoże;)na przykład na słodko, z cynamonem;)
Usuńwyczuwam drwinę w tym komentarzu, nie wierz im :D one śledzi nie znoszą :D:D a sałatka piękna :)
Usuńwiem, że nie lubią, ale jakby tak z ukochanym cynamonem??? :P
UsuńOby nam tylko śledzie cynamonu nie obrzydziły :P Ale musimy coś uściślić, bo Angelika raz w roku właśnie na Wigilię próbuje babcinych śledzi z rodzynkami ;) Także jest jakaś nadzieja, przynajmniej dla jednej z nas ;D
UsuńPięknie podane, niczym w restauracji :)
OdpowiedzUsuńWglądają cudownie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale podane, pyszne śledzie :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim świetnie je podałaś, a poza tym zapisuję sobie przepis, bo jeszcze takich nie robiłam, a wersji śledzi robiłam sporo :)
OdpowiedzUsuńsrebrny śledź w pięknych kolorach :)
OdpowiedzUsuńPięknie, kolorowo i pewnie bardzo smaczne. Mniam ...
OdpowiedzUsuńSpotkałem się z tak zrobionymi śledziami, tyle że były podane na stół w dużej przezroczystej misce i rozdzielane na talerzyki. Oczywiście sposób Julianny jest dużo bardziej elegancki, za to tamten jest szybszy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śledzie. Nie znałam go wcześniej, na pewno kiedyś wykorzystam, bo to musi być pyszne, no i super wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie podane :D
OdpowiedzUsuńPięknie podane ale przede wszystkim smaczne. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń